Основи за нега на базен: Суштински водич за одржување на базенот

Основи за нега на базен: Суштински водич за одржување на базенот

Подготвени сте да ги научите основите на хемијата на базените? Специјалистот за хемикалии на POOLCORP, Мелиса Буши, го објаснува сето тоа во оваа 15 видео изложба. Прелистајте ги различните теми за да најдете лекции за секоја хемикалија, како и за заедничките проблеми и нивните решенија. Продолжете да го читате нашиот водич подолу за трите главни делови од грижата за базенот.

Ако сакате да бидете сигурни дека вашиот базен е чист и здрав, потребно е правилно одржување. Во ова упатство, ќе наведеме неколку едноставни чекори кои треба да бидат дел од вашата рутина. На овој начин, можете лесно да одржувате кристално чист базен и да се вратите на релаксација! Кога станува збор за нега на базен, имајте ги на ум трите C за нега на базен: Циркулација, Чистење и Хемија.

Циркулација:
Работете ја пумпата за базен 8-12 часа дневно
Исплакнете го или исчистете го филтерот ако притисокот е над 10-15 psi
Исчистете ја корпата за скимер и пумпа
Држете ги млазниците свртени кружни и надолу
Чистење:
Секојдневно четкајте ги ѕидовите, скалите, скалите, точките со слаба циркулација
Дневно бришете ја површината
Правете правосмукалка еднаш неделно или користете автоматско чистење
Хемија:
Тест вода 1-2 пати неделно
Балансирајте ја pH вредноста и алкалноста
Одржувајте го нивото на дезинфекција
Шок двонеделно
За вашиот базен да изгледа одлично, ќе треба да ја одржувате водата во движење и правилно филтрирана, да ги чистите остатоците и „мртвите точки“ и да ја балансирате хемијата на водата.

Првиот чекор за одржување на вашиот базен чист и чист е да бидете сигурни дека вашата вода циркулира правилно.

Циркулација
Одржувањето на базенот започнува со циркулација на базенот бидејќи ако водата од базенот не се движи, пумпата не пумпа или филтерот не се филтрира, ќе водите тешка битка за да го одржите базенот чист. Тоа е затоа што стагнантната вода е погодна почва за раст на алгите.

Постојат неколку делови кои го сочинуваат циркулаторниот систем на вашиот базен. Скимерот, пумпата, филтерот и млазниците. Ако некое од овие парчиња е значително попречено, квалитетот на водата ќе ви настрада. Еве кратко објаснување за тоа како функционира базенот за да ја одржува водата чиста и да циркулира:

Пумпата цица вода од базенот преку скимер (обично правоаголна врата)
Водата патува низ пумпата во филтерот
Филтерот ги чисти честичките што ја прават вашата вода валкана
Водата се турка назад во базенот преку млазниците од базенот
Вашата пумпа за базен е нешто како „срцето“ на вашиот базен. Пумпата влече вода низ системот за филтрирање, каде што е отстранета од нечистотија, остатоци и други нечистотии. Оттаму, чистата вода се враќа во базенот.

Вклучете ја пумпата за базен
Времетраење: 8-12 часа дневно

Со други зборови, колку повеќе го користите системот за филтрирање, толку почиста ќе биде вашата вода – и толку помалку време ќе треба да потрошите за чистење на алги или за балансирање на водата. Ако не е реално да го користите филтерот 24/7, имајте за цел да го активирате филтерот за базен 10 до 12 часа на ден. Ако сте во потопла клима, треба да ја активирате пумпата малку повеќе дневно. Затоа предлагаме да инвестирате во пумпа за базен со променлива брзина бидејќи тие можат да работат со помала брзина во текот на денот, што заштедува пари, енергија и создава помалку бучава.

Ако е потребно, измијте го или исчистете го филтерот
Фреквенција: кога мерачот на филтерот чита околу 10 psi повисоко од нормалното

Ако вашиот мерач на пумпата е околу 10 lbs или повеќе над нормалното читање (обично 10-15 psi за чист филтер), тогаш можеби е време да го измиете филтерот. Ако користите филтер за касети, тогаш ќе треба да ја исчистите касетата за филтер.

Исчистете ја корпата за скимер
Фреквенција: 1-2 пати неделно

Редовното чистење на корпите за скимер и пумпа е важно за целокупното одржување на вашиот базен. Затнатите корпи прават вашата пумпа да работи понапорно за да се обиде да ја циклира водата. Ова може да го намали животниот век и да ги напрега заптивките во вашата пумпа. Дополнително, животни како жаби може да се заглават во вашиот скимер, така што ќе сакате да бидете сигурни дека и тие се отстранети навремено. Предлагаме да го чистите вашиот скимер еднаш или двапати неделно во зависност од тоа колку често го користите.

За да ја исчистите корпата за скимер, едноставно исклучете ја пумпата за базен и испразнете ја отстранливата корпа под капакот на скимерот, а потоа заменете ја.

Од време на време, треба да ја исчистите и корпата за пумпа на пумпата за базен. Не мора да го правите тоа толку често бидејќи скимерот го фаќа најголемиот дел од остатоците.

Сподели ја веста